Despre proiect

Saecularia.ro este o pagină care își propune să nu lase să treacă anul 2018 fără a ne aminti cât mai multe despre cele întâmplate în 1918. Se împlinește un secol de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național.

Vom încerca aici să ne reamintim tot ce a însemnat acest proces, începând de la intrarea României în Primul Război Mondial până la Conferința de Pace de la Paris din 1920. Nu vom lăsa deoparte ”istoria mică”, pe lângă istoria militară a acelor ani și confruntările diplomatice. Fotografii, filme, extrase din ziare, memorii, documente de arhivă – vom folosi toate resursele istorice pentru a ilustra procesul unirii românilor din 1918.

Istoria românilor nu a început în 1918 – în acest an România a căpătat o formă coerentă și și-a câștigat o poziție importantă în concertul statelor europene. Este momentul de încheiere a unei etape începute în secolul al XIX-lea, transformarea profundă a unor state vasale locuite de români într-o țară cu drepturi depline pe scena internațională.

Vom încerca să demarăm și să sprijinim cât mai multe inițiative pornite de la ”firul ierbii” care să nu lase uitarea să se aștearnă peste anul 1918. Fără festivisme, vrem doar să ne împrospătăm memoria.

Un secol este o perioadă lungă de timp care a dovedit că în cazul românilor unirea din 1918 nu a fost un accident istoric sau o eroare. Este vorba de momentul fundamental care a dus la forma păstrată în mare parte a statului românilor până în ziua de azi. Vrem să înțelegem mecanismele din spatele acestui proces, unde se găsesc punctele de forță ale unirii din 1918 și cum putem duce mai departe aceste puncte de forță.

Oricine este interesat de acest proiect ne poate scrie la contact@saecularia.ro. Primim orice fel de contribuții care se potrivesc proiectului, de la texte și imagini inedite până la idei de proiecte. Dacă ne veți urmări în continuare veți afla ce proiecte lansăm în perioada următoare.