Meniu Închide

Jurnalul reginei Maria: 29 mai, Câmpeni, Abrud

Am dormit foarte bine într-un pat excelent, înconjurată de toată atenția pe care inimile simple și iubitoare o pot inventa pentru comfortul meu. Aici liliacul tocmai a înflorit și camera mea este plină de flori de liliac, de lalele galbene și iriși. Un mic dejun imens aproape apetisant, pregătit cu emoție de femeile de aici care sunt foarte simple, dar chiar așa am sentimentul că sunt educate. Le lipsește pretențiozitatea, ceea ce le face să fie foarte plăcute.

Prima noastră îndatorire a fost inaugurarea unui nou pod care a primit numele ”Regele Ferdinand”. Toți țăranii s-au adunat în jurul nostru ca de obicei, bucurându-se să ne poată atinge. Apoi am mers cu mașina la Abrud. Întreaga zonă este prea frumoasă, iar verdele primăvăratic al copacilor o face încântătoare – însă vremea nu a fost permanent plăcută, ploaia a stat tot timpul să cadă, oricum, asta nu a înmuiat entuziasmul nimănui.

Inaugurarea podului de la Câmpeni.

Am ajuns la Abrud unde am fost primiți minunat. Este un orășel rustic și drăguț între dealuri. Ca de obicei toți țăranii au defilat prin fața noastră într-o piață largă, foarte pitoresc, iar entuziasmul popular a fost indescriptibil. Este într-adevăr foarte dificil să spun unde a fost exprimată simpatia lor cel mai zgomotos. Peste tot au fost absolut deliranți în bucuria lor. Bineînțeles că ne-a așteptat un prânz urieșesc, acolo unde gospodinele se îngrijesc de bucătărie mâncarea este remarcabil de bună, doar că de vreme ce fiecare membră a gospodăriei gătește câte un fel ești absolut obligat să mănânci din fiecare. Mai ales la sfârșit sunt servite mai multe feluri de prăjituri care trebuie gustate toate.

Întreaga după-masă a fost ocupată cu drumul lung și încântător până la un loc unde aurul scos din munți este spălat și adunat. Aici numesc ”șteampuri” aceste ”uzine”. Aici o tânără fată a unui director german s-a simțit obligată să țină un discurs în franceză! Ne-au oferit o bucată de aur foarte frumoasă. După aceea am vorbit cu fata în germană, ceea ce a fost o ușurare pentru ea.

De-a lungul drumului am întâlnit cei mai entuziaști și loiali țărani în fiecare sat, adesea femeile mi-au oferit broderii făcute de ele. Țara este mult prea frumoasă, iar drumul se încolăcea peste munți, prin păduri glorioase, către câmpie. De la ”șteampuri” am mers la o biserică unde este înmormântat marele lor erou Avram Iancu. Am fost la mormântul lui unde a fost ținut un ”parastas”. Țărani, țărani peste tot, mii și mii. În curtea bisericii se găsește un imens stejar pe care îl numesc ”stejarul lui Horia”. Au plantat acolo un alt stejar în amintirea vizitei noastre. Peste tot suntem proclamați drept învingători și eliberatori, drumul nostru chiar este un drum triumfal. Chiar iubesc poporul acesta. Lângă îndrăgitul lor Avram Iancu se găsește înmormântat un tânăr ofițer căzut zilele acestea în luptele împotriva bolșevicilor. Și el a murit pentru aceeași cauză, însă de data asta a fost o cauză câștigătoare.

Regina Maria la mormântul lui Avram Iancu.

Pe drumul de întoarcere ne-am oprit într-o mică localitate unde din nou am fost aclamați și am primit cel mai copios ceai în casa unei bătrâne. Peste tot sunt pregătiți să ne hrănească, însă altfel nu ne consideră ființe umane, suntem expuși vreme de 12 ore pe zi și nimeni nu se gândește că am dori să fim singuri pentru câteva clipe…

Drumul de întoarcere a fost frumos, eram întârziere și i-am zis șoferului să meargă mai repede, am zburat efectiv peste dealurile abrupte cu multe emoții, am ajuns la Abrud chiar când se întuneca, acum este între 7 și 8. Aici stăm într-o altă căsuță drăguță, foarte confortabilă, deși nu are baie și alte instalații, totuși are o curte pitorească ce se întinde în spate spre dealuri, plină de tufe de liliac și meri, toate în floare. O cină imensă și nesfârșită, însă excelentă, alături de toți ceilalți a încheiat ziua. Am ajuns în pat nu foarte târziu. De peste tot am primit broderii naționale, am o colecție serioasă deja.


ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *