Meniu Închide

Jurnalul reginei Maria: 27 mai 1919, Gherla, Cluj

Dimineața devreme o primire într-un loc al cărui nume l-am uitat, am fost întâmpinați de unul din fermecătorii preoți care au făcut o impresie atât de bună când au venit prima dată la București cu transilvănenii, eram bolnavă atunci și nu i-am întâlnit.

Obișnuitele manifestări de bucurie. Preotul, care este unit, a ținut un discurs minunat în care a menționat pe cei ce au murit pentru obținerea victoriei pe care o sărbătorim azi. Cred că morții trebuie amintiți mereu. S-a dansat o horă foarte frumoasă de băieți și fete îmbrăcați în costume naționale, care au și cântat. Vremea a fost nehotărâtă.

La 10:30 am ajuns la Cluj, cel mai mare oraș dintre cele pe care le am vizitat. Deși orașele sunt foarte ungurești, zona rurală este aproape în întregime românească. Obișnuita primire impresionantă la gară și pe tot drumul prin oraș, până într-o piață mare, unde o foarte frumoasă statuie a lui Matei Corvin călare pe cal a privit la gălăgioasă manifestare a poporului eliberat, pe care ungurii lui l-au oprimat vreme de secole. Orașele m-au întristat, există ceva ostil în ele și în casele lor mari, în mare parte de stil german și deloc românești, dincolo de zidurile lor se simt inimi întristate și gânduri ostile.

Defilarea populației a fost mai numeroasă decât până acum, mii și mii au venit din toate satele dimprejur. A trecut și un car imens tras 10 boi albi imenși, plin cu o nuntă fericită. Regimentul meu a reapărut aici, am fost foarte surprinsă și încântată. a făcut cea mai bună impresie, iar soarele a ieșit și a strălucit asupra cailor lor, făcându-i să pară din metal. Am fost mândră de îndrăgitul meu Regiment 4 Roșiori și l-am felicitat pe Moruzi. Se pare că s-au purtat splendid în ultimele lupte și au ucis mulți inamici. În general Armata a făcut cea mai bună impresie, mulți dintre ei încă au uniforme diferite, însă artileria și cavaleria au cel puțin cai splendizi, ceea ce este o bucurie față de ceea ce a trebuit să vedem de la retragerea noastră din 1916.

În unele momente a plouat tare la Cluj, însă asta nu a înmuiat entuziasmul popular. După această defilare minunată a trebuit să stau la primirea tuturor autorităților și apoi să vizitez spitalele unde se află răniții. I-am răsfățat ca de obicei cu țigări și cărți.

Am plecat la 6:00, ne-am odihnit puțin și la 7:30 am ajuns la Turda, o mică localitate unde a fost ucis Mihai Viteazul. Primire populară și o mare cină nesfârșită la prefectură – mâncarea foarte bună, însă foarte multă. Am ajuns târziu în pat.

Regina Maria urmărește la Cluj defilarea Regimentului 4 Roșiori.

ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *