Meniu Închide

Jurnalul reginei Maria: 26 mai 1919, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistrița

O zi plină de recepții începută devreme la Baia Mare, unde se găsesc mine de aur. Entuziasm și bucurie extraordinare. Am trecut printre țărani și aproape fiecare a vrut să îmi sărute mâna, mai că m-au zdrobit, m-au acoperit cu entuziasmul lor irezistibil pe care fiecare bărbat, femeie sau copil dorea să-l exprime. Îmi ziceau ” mama noastră” și îmi mulțumeau că am venit.

Fiecare om știe să se exprime într-un fel emoționant și simt că toate acestea vin din inimă. Acesta este sufletul poporului care vine către noi, ceea ce este un lucru minunat. la Jibou și Dej aceeași primire în gări, cu puține schimbări în afara costumelor oamenilor.

Am ajuns spre seară la Bistrița, iar aici am avut parte de cea mai expresivă primire dintre toate. Orașul este înconjurat de dealuri și are în centru o uriașă biserică protestantă veche. Toate au fost aranjate într-o ordine remarcabilă, iar defilarea diferitelor grupuri de țărani a fost remarcabil de bine făcută, aproape o paradă militară. Aveau costume minunate și grupuri mari de călăreți pe cai minunați, dincolo de cuvinte. Am fost impresionată și m-am simțit ca într-un vis, înapoi în Evul Mediu.

Totul s-a terminat cu o cină imensă care a durat mult prea mult, însă a fost aranjată cu atâta dragoste încât nu poți decât să accepți ceea ce ți se oferă, de vreme ce ți se oferă cu atâta dragoste adevărată. Am simțit că toată lumea a contribuit la această adevărată petrecere. Nando este un erou, ține cam șase discursuri pe zi, fiecare din ele remarcabil, de fiecare dată găsește noi imagini și noi formule. Îl admir. În română eu sunt mai degrabă mută. Am ajuns târziu în pat, complet epuizați.

ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *