Categories
Evenimente Jurnalul reginei Maria mai 1919

Jurnalul reginei Maria: 25 mai 1919, Carei

Dimineața a trecut destul de liniștită în tren cu opriri ocazionale în stațiile mai mici, peste tot primiri entuziaste, gălăgioase, cu flori și discursuri din partea unor oameni multă vreme oprimați care dintr-o dată au fost eliberați. A fost prima zi călduroasă. Prânzul în tren, Porcul a mâncat cât trei muritori obișnuiți. Bănuiesc că atâta grăsime trebuie hrănită.

Am ajuns la Carei la ora trei. Primire entuziastă. Orașul nu este foarte drăguț și se găsește în plină câmpie, însă în mijlocul său se află un frumos castel al contelui Karoly. Peste tot țărani, costume țărănești de tot felul – atât de loiali și de entuziaști. Grăsanul de Moșoiu comandă trupele care arată splendid. A fost o plăcere să văd Regimentul 2 Vânători. Ceremoniile militare obișnuite pe un teren larg, iar mai apoi parada într-o ordine excelentă. După, defilarea întregii populații, mii și mii, o priveliște minunată și emoționantă, adesea extrem de interesantă prin costumele extravagante. Aici câteva fete tinere, (mirese), aveau aranjamente elaborate pe capete, un fel de cununi de flori împletite cu panglici, iar părul lor era împletit într-un fel de plasă la baza gâtului, care trebuie să fi durat ore în șir pentru a fi făcute. A fost foarte cald și mult praf, însă foarte mult entuziasm. După, obișnuita recepție a autorităților și preoților la prefectură. Chiar și maghiarii au venit să mulțumească regelui pentru că au fost salvați de bolsevici de armata română. Este întradevăr ciudat să fii eliberatorul inamicului. Ce vremuri interesante trăim!

Mare cină la castelul Karoly – de asemenea un sentiment ciudat și nu tocmai neplăcut să folosești casa altuia, bănuiesc că fiecăruia îi vine rândul său. Am găsit peste tot fotografii ale unchiului Bertie (regele Edward VI) care obișnuia să meargă la vânătoare cu Karoly. Cină îndelungată, însă bine făcută, am ajuns târziu în pat. Mesele lungi sunt singura mea suferință.

ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *