Categories
Evenimente Jurnalul reginei Maria mai 1919

Jurnalul reginei Maria: 24 mai 1919, Bekes-Csaba

A trebuit să renunțăm la excursia pe care trebuia să o facem azi dimineață deoarece s-a produs un mic accident cu trenul ministerial, unul din vagoane a ieșit de pe șine și Porcul cel gras a trebuit să fie scos din compartimentul său de sub vagonul răsturnat, trebuie să fii fost o priveliște neprețuită mai ales pentru că se pare că era îmbrăcat rudimentar de vreme ce accidentul a avut loc dimineața. Astfel că linia a fost blocată și am avut parte de o dimineață liniștită, ceea ce nu m-a deranjat: am avut timp să îmi scriu jurnalul și să citesc.

După prânz am avut parte de o primire minunată la Bekes Csaba. La fel ca și ieri, doar că la o scară mai mică, dar și orașul este mai mic. Însă au fost enorm de mulți țărani care s-au adunat din toate satele dimprejur și am avut parte de cea mai splendidă și loială primire. Străzile erau pline cu țărani în costume populare încântătoare, mai ales frumoase haine brodate. Fiecare grup avea un imens steag tricolor pe care îl fluturau și aerul părea plin de culoare, iar strigătele și uralele erau asurzitoare.

Parada militară a avut loc pe strada principală, înconjurată de o mulțime entuziastă de supuși loiali. După aceea am avut o mare recepție la primărie cu tot felul de delegații, la fel ca ieri însă, mai puțin pompoase. Printre alții am primit o delegație a femeilor maghiare de familie bună care au venit să ne mulțumească pentru că armata noastră le-a scăpat de pericolul bolșevicilor. A fost cumva înduioșător să le văd pe aceste femei care nu mai aparțin unei țări sau unui suveran și mă doare inima pentru ele.

Am vizitat și un spital militar de se găsesc câțiva dintre soldații noștri răniți. Peste tot trupele noastre sau purtat excelent și toate naționalitățile îi laudă, ceea ce ne face foarte mândri. Continuă să avanseze împotriva bolșevicilor și să îi înfrângă peste tot unde îi întâlnesc.

A fost înduioșătoare și delegația din Banat, care ne-a implorat să cerem întregul Banat, să fim uniți împreună, însă mă tem că această chestiune va fi decisă împotriva noastră și în favoarea sârbilor. Conferința de pace continuă să nu fie prietenoasă față de noi.

Am avut parte de o despărțire emoționantă la gară – mii și mii de țărani ne au aclamat până au răgușit și au fluturat steagurile din răsputeri. Slavă Domnului că mesele le-am servit în tren. Până la urmă nu a fost o zi obositoare.

ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *