Categories
Evenimente Jurnalul reginei Maria mai 1919

Jurnalul reginei Maria: 23 mai 1919, Oradea

Am ajuns la Oradea după o noapte bună, ne am trezit devreme în aclamații. Libertatea a fost atinsă după secole de opresiune, iar Nando, eu și armata noastră suntem eliberatorii. Oradea este un oraș frumos și mare, unde cu puțină vreme în urmă bolșevicii erau la putere și comiteau orori monstruoase, un oraș pe care trupele noastre l-au eliberat.

Am avut parte de o primire minunată. O bucurie frenetică a populației care s-a adunat din toate satele înconjurătoare ca să ne întâmpine. Costume minunate, ovații extraordinare, slujbe religioase în diferite biserici, trecerea în revistă a trupelor, parada militară apoi defilarea întregii populații care se adunase, în grupuri separate conduse de preotul din fiecare sat. O priveliște minunată și fiecare era conștient de faptul că s-au eliberat, într-adevăr un moment grandios și mulți ochi erau plini cu lacrimi. Am purtat un costum național românesc. Regimentul meu a fost de asemenea aici, s-a purtat admirabil.

Un prânz militar enorm care a durat două ore și jumătate. Aceasta este singura tortură, mesele acestea îndelungate. Am fost la palatul episcopal unde am primit mai întâi pe văduvele și orfanii unor români care au fost omorâți de unguri, iar mai apoi nenumărate delegații din partea tuturor grupurilor diferite din oraș. Preoți ortodocși, greco catolici, catolici, protestanți, evrei, autoritățile orașului, ale școlilor, delegațiile comercianților, din partea Universității, din partea țăranilor, a femeilor orașului și la sfârșit chiar o societate corală.

ACEST FRAGMENT DIN JURNALUL REGINEI FACE PARTE DIN PROIECTUL ”FERDINAND ȘI MARIA SALUTĂ DIN NOU ROMÂNIA!” VEZI AICI MAI MULTE DETALII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *