Categories
Evenimente

Ferdinand și Maria salută din nou România!

În seara zilei de 22 mai 1919 pleca din gara Cotroceni de la București trenul regal ce avea să-i ducă pe regele Ferdinand și regina Maria într-un turneu prin toată Transilvania, turneu ce s-a încheiat pe 31 mai.


Vizita suveranilor în Transilvania este un eveniment pe nedrept uitat. La 100 de ani de când regele Ferdinand și regina Maria s-au întâlnit cu românii ardeleni în cadrul proiectului Saecularia.ro vom încerca să rememorăm cele întâmplate atunci, mai ales prin prisma fotografiilor de arhivă care ne permit o recuperare a entuziasmului provocat de unirea Transilvaniei cu România. Vom călători prin Transilvania și ne vom aminti de toate evenimentele acelor zile prin ochii reginei Maria – mai precis prin rândurile jurnalului ei, ne vom ajuta de memoriile ministrului liberal I.G. Duca, de cele ale lui Vasile Bianu și de ziarele vremii.

Ce facem?

Pentru refacerea evenimentelor de acum 100 de ani am identificat în fondurile și colecțiile Arhivelor Naționale 400 de fotografii oarecum ignorate până în prezent. Cu ajutorul acestor imagini puțin cunoscute am alcătuit un mic film documentar, un album fotografic și o serie de expoziții fotografice în aer liber: Oradea, Bistrița, Cluj, Alba Iulia și Sibiu.

Unde și când?

ORADEA : joi 23 mai 2019

Expoziția fotografică: Piața Unirii, lângă monumentul regelui Ferdinand

Proiecție film: Muzeul Memorial Aurel Lazăr, strada Aurel Lazăr nr. 13, orele 18:00


BISTRIȚA: joi 6 iunie 2019

Expoziția fotografică: Strada Albert Berger 10

Proiecție film: Palatul Culturii, Strada Albert Berger 10


CLUJ NAPOCA: vineri 7 iunie 2019

Expoziția fotografică: Strada Eroilor

Proiecție film:


ALBA IULIA: luni 10 iunie 2019

Expoziția fotografică: Piața cetății Alba Carolina, lângă Muzeul Principia

Proiecție film: Muzeul Principia, Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14, Alba Iulia


SIBIU: marți 11 iunie 2019

Expoziția fotografică: Piața Mare, Sibiu

Proiecție film: Forumul Democrat German, Str. Gen. Magheru 1-3, Sibiu


Un entuziasm uitat

Entuziasmul turneului transilvan al suveranilor a fost cel mai bine surprins în memoriile lui I.G. Duca (pe larg aici). Sute de mii de oameni au venit să îi întâmpine pe regele Ferdinand și regina Maria după cum se poate vedea din imaginile contemporane. Am tradus filele din jurnalul inedit al reginei Maria care și-a notat în fiecare zi întâmplările din timpul călătoriei în Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *