Meniu Închide

7 pași centenari mici (5) – mulți români cu inimă mare

Nici o săptămână fără o mulțime de inițiative centenare din toate colțurile țării! Să vizităm virtual și azi 7 locuri din patrie unde românii celebrează cu drag anul centenar – mai ales că avem o săptămână cu multe idei mai inedite:

1. Centenar, centenar… dar cum e cu dublul Centenar? Reșițenii s-au gândit nu doar la 1918 și 2018, ci și la… 2118! Bicentenar al României viitoare, pentru care vor pregăti o capsulă a timpului.

citește mai multe aici – link

2. Un proiect la fel de inedit, dar care privește nu spre românii viitori, ci către cei din trecut, în Covasna: 100 de participanți vor pleca într-un marș spre Alba Iulia cu căruțele și vor reconstitui un traseu de 238 de kilometri parcurs de cei care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918.

citește mai multe aici – link

3. Și privind și către românii de azi, dar de dincolo de granițe: la București, sub sloganul „Reunim Bucovina Istorică”, vor sosi din regiunea Cernăuți 200 de artiști, ansambluri folclorice, meșteșugari populari și cei mai pricepuți bucătari de pe plaiurile bucovinene.

citește mai multe aici – link

4. Muzeul Naţional de Istorie a României a lansat proiectul digital Muzeul Virtual al Unirii, accesibil la pagina de web www.mvu.ro, cu imagini şi documente ale mărturiilor păstrate în instituţiile partenere, dar şi în colecţii private, precum arhiva Eugeniei Cadariu Bormioli, strănepoata fruntaşului ardelean Ştefan Cicio-Pop.

citește mai multe aici – link

5. La Arad, pe 30 noiembrie, după un moment festiv dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României, marcat în Sala Regele Ferdinand a Primăriei, va avea loc un spectacol folcloric de gală dedicat Marii Uniri. Vor participa, printre mulți alți artiști îndrăgiți, Veta Biriș, Marius Ciprian Pop, Dinu Iancu Sălăjanu, Orchestra Națională „Jidvei” și Orchestra „Doina Mureșului”.

citește mai multe aici – link

6. La Muzeul Naţional Cotroceni, pe 28 noiembrie, ora 18.00, în Spaţiile medievale ale instituţiei, va avea loc vernisajul expoziţiei „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”. Expoziția reuneşte, în imaginile şi obiectele expuse, ipostaze cruciale ale istoriei Marii Uniri, precum implicarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria în deciziile politice şi militare care au marcat încheierea războiului; familia regală Ferdinand şi Maria, atât în perioada cât se afla încă la Iaşi, cât şi după revenirea în Bucureşti; turneul în Transilvania (1919); vizitele din Bucovina şi Basarabia (1920); consfinţirea Marii Uniri odată cu încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.

citește mai multe aici – link

7. La Sibiu se va fonda, în mod simbolic, un „Parc al Centenarului”, prin plantarea a câte zece puieţi de stejar secular, după numărul celor zece provincii istorice româneşti, în mai multe localităţi din judeţul Sibiu (Arpaşu de Jos, Axente Sever, Cristian, Gura Rîului, Moşna, Orlat, Racoviţa, Sadu, Sălişte, Slimnic, Şura Mică). Tot simbolic, se va înființa „Sfatul Bătrânilor” – un organism informal, alcătuit în principal din reprezentanţii autorilor de monografii locale din judeţul Sibiu, cărora li se va înmâna în cadru festiv câte o diplomă centenară.

citește mai multe aici – link

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *