Concurs de istorie (11) – 22.11.2018

ilustrația: Palatul Regal, sursă historia.ro

Se apropie tragerea la sorți și ne-am gândit că poate vă e dor de ”Întrebarea Centenară”, așa că hai să vorbim astăzi despre proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, derulat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă, în parteneriat cu Apart Production şi Five’s Internațional, prin care au fost iluminate arhitectural zece clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani. (– detalii aici – link ”Adevărul”)

Cele 10 clădiri au fost: Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal (București), iluminate în perioada 29 octombrie-1 noiembrie; Palatul Cantacuzino – Muzeul George Enescu (2 noiembrie), Cazinoul din Constanţa (6 noiembrie), Muzeul Unirii din Iaşi (8 noiembrie), Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet (10 noiembrie), Casa lui Ştefan Cicio Pop, Arad (12 noiembrie) şi Catedrala Încoronării din Alba Iulia (13 noiembrie).

Întrebarea Centenară 11: Pe care dintre aceste clădiri istorice o considerați cea mai relevantă pentru Centenar și de ce?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

5 raspunsuri
 1. CORINA BURLAN
  CORINA BURLAN says:

  Nu mi se pare potrivita intrebarea dar raspund:
  Casa lui Stefan Cicio Pop din Arad care a participat la Adunarea de la Alba Iulia in calitate de Presedinte al Consiliului Nationat Roman si a fost ales in Sfatul Tarii. Este STRATEGUL Marii Uniri de la 1918!
  Rog autoritatile locale din Arad sa aiba mai multa grija de casa sa care arata naruita! Multumesc!

  Răspunde
 2. Dragomir Marius
  Dragomir Marius says:

  Consider că două sunt emblematice și anume: casa memorială Ștefan Cicio Pop deoarece este una dintre personalitățile transilvănene care s-au luptat pe tru drepturile românilor încă din anii 1890, fiind și iînchis pentru activitatea lui; și Catedrala încoronării din Alba Iulia deoarece este clădirea unde se consfințește România Mare prin încoronarea regelui Ferdinand ca rege al tuturor românilor.

  Răspunde
 3. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Catedrala Incoronarii din Alba-Iulia pentru ca acel moment al incoronarii regilor Ferdinand si Maria simbolizeaza cel mai bine unitatea tuturor romanilor

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *