Meniu Închide

22 noiembrie 1918 – Românii își cer Transilvania!

În 9/22 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central din Transilvania a cerut ultimativ guvernului maghiar să-i recunoască puterea deplină a românilor asupra teritoriului Transilvaniei.

Consiliul Național Român Central s-a constituit în octombrie 1918, la Budapesta, după reunirea reprezentanților Partidul Național Român cu social-democrații transilvăneni. Românii, indiferent că erau unii de stânga și alții de dreapta, s-au unit într-un consiliu comun, compus din șase naționaliști: Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio Pop, Alexandru Vaida-Voievod, Aurel Vlad și șase socialiști: Tiron Albani, Ion Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca, Iosif Renoiu și Baziliu Surdu.

Ștefan Cicio Pop a fost ales președinte, iar activitatea s-a inițiat în casa acestuia din Arad, de unde au organizat organizații teritoriale, comitatense, cercuale și comunale. La data de 9/22 noiembrie 1918 consiliul a trimis o notă diplomatică guvernului maghiar și a cerut oficial preluarea puterii depline de guvernare asupra teritoriilor locuite de români în Ardeal și Țara Ungurească. Nota diplomatică redactată de Vasile Goldiș a solicitat guvernului maghiar să-i transmită consiliului autoritatea politică, administrativă și militară a celor 23 de comitate din Transilvania și a părților românești din comitatele Bichiș, Cenad și Ugocea.

Firește, guvernul de la Budapesta a tergiversat negocierile… iar în zilele următoare vom afla reacția românilor.

(imaginea este casa lui Ștefan Cicio Pop, în 1918, și provine de pe http://www.ghemulariadnei.wordpress.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *