Meniu Închide

Concurs de istorie (9) – 02.11.2018

Pe 2 noiembrie 1919 aveau loc primele alegeri pentru un Parlament al României Unite, în condițiile în care România era o insulă democratică într-o mare de haos (pe granițele de Nord și Est se luptau Roșiii cu Albii în fostul imperiu țarist, dar și rușii cu polonezii, la Vest tocmai cădea prin război Republica Sovietică Maghiară și se ridica Horthy, la Sud Bulgaria era pe marginea revoluției).

Întrebarea Centenară 9: Cât de pozitiv (sau negativ) credeți că a fost sistemul parlamentar al României reunite după Primul Război Mondial, când în regiune eram încercuiți de dictaturi și regimuri autoritare? De ce?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

1 Comment

  1. Munteanu Ionel

    Deși foarte mulți unguri au realizat comploturi împotriva sistemului român, românii și clasa politică (Parlamentul) au luptat pentru existența unitară. De aceea, au numit reprezentanți din toate zonele pentru supraviețuirea tuturor. Desigur, fără sprijinul și recunoașterea Marilor Puteri a României Mari, Parlamentul alcătuit după 1918 nu ar fi existat. Știm încă de înainte de 1 decembrie 1918, Rusia se angajase să recunoască alipirea Basarabiei la patria mamă și aceasta ar fi una dintre explicațiile întrebării de mai sus.
    Politica și inteligența Reginei Maria și a lui I.C.C. Brătianu la Paris, între 1918-1919, a făcut ca Parlamentul să fie și mai unit și să lupte pentru unitatea națională. Trebuie să ținem cont că toată clasa politică română își dorea libertatea și o Românie Mare după suferințele dintre 1916-1918.
    Consider personal că și clasa socială a contribuit, involuntar, la susținerea Parlamentului. În concluzie, datorită faptului că România a luptat de partea Antantei, Parlamentul a putut exista în ciuda tuturor obstacolelor. De asemenea, în acele momente istorice au existat și politicieni naționali care au luptat pentru unitatea și existența națională română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *