Concurs de istorie (9) – 31.10.2018

În 1918, Banatul era ocupat de trupele sârbe până la râul Mureș (la Lipova, județul Arad) și revendicat în întregime și de ei, și de România. În 1919, generalul Berthelot, mare prieten al românilor, a obținut retragerea armatei sârbe și înlocuirea cu trupe franceze, iar în 1920, la Paris, Aliații au decis ca două treimi să revină României și o treime Serbiei (aveau 250.000 de sârbi în regiune).

Întrebarea Centenară 9: Credeți că împărțirea Banatului din 1920 a fost o victorie diplomatică a României sau un eșec? De ce?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

6 raspunsuri
 1. Cristi Șerban
  Cristi Șerban says:

  Dacă am fi luat și Vîrșețul și Biserica Albă, ar fi fost o victorie. Așa, este doar aproape o victorie, un pic mai mult decît un semieșec.

  Răspunde
 2. Vlar D
  Vlar D says:

  Datorita faptului ca Belgradul era atat de aproape de granit si modului in care sarbii au luptat in Razboi chiat si dupa ce tara le-a fost complet ocupata,eu zic ca a fost mai degraba o victorie!

  Răspunde
 3. CORINA BURLAN
  CORINA BURLAN says:

  Stiu ca Banatul a fost mult timp sub stapanire austriaca! Cred ca a fost o victorie diplomatica! Trebuie sa citesc mai mult despre istoria Banatului in viitorul apropiat pe ntru a va da un raspuns documentat!!!!

  Răspunde
 4. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Nu a fost o victorie diplomatica deplina, dar cred ca inclina mai mult spre o victorie decat spre un esec. Cand ni s-a promis intreg Banatul in 1916 Serbia era ocupata complet, iar Aliatii erau dispusi sa ne promita orice teritoriu ca sa intram in razboi. La sfarsitul razboiului Serbia era renascuta si sa nu uitam ca ei au intrat primii in Timisoara. Cred ca impartirea Banatului pe criterii etnice a fost cea mai buna varianta, chiar daca ambele tabere ne-am fi dorit mai mult

  Răspunde
 5. Vlad
  Vlad says:

  Impresia mea e ca a fost o victorie, fiindca

  1. alternativa era pierderea intregului Banat
  2. Romania in acea perioada era totusi o mica putere slaba, inapoiata la mai multe capitole, iar reusita ei in adunarea atator teritorii populate de romani trebuie sa fi starnit mult dispret pentru o asemenea „cutezanta aroganta”, ceea ce adauga inca un grad de dificultate pentru diplomatie.

  Răspunde
 6. Adrian Mocanu
  Adrian Mocanu says:

  Consider că împărțirea Banatului din 1920 a fost mai degrabă o victorie diplomatică a României, întrucât am obținut o parte din teritoriul promis. Condițiile de pe front se schimbaseră mult de la 1916, când ni se promisese tot teritoriul până la Tisa. Serbia, care își recăpătase puterea, revendica întreg Banatul, beneficiind de sprijinul francez, țara noastră riscând să piardă întreg teritoriul. Astfel, împărțirea provinciei pe criterii etnice a fost soluția optimă.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *