Meniu Închide

Concurs de istorie (9) – 31.10.2018

În 1918, Banatul era ocupat de trupele sârbe până la râul Mureș (la Lipova, județul Arad) și revendicat în întregime și de ei, și de România. În 1919, generalul Berthelot, mare prieten al românilor, a obținut retragerea armatei sârbe și înlocuirea cu trupe franceze, iar în 1920, la Paris, Aliații au decis ca două treimi să revină României și o treime Serbiei (aveau 250.000 de sârbi în regiune).

Întrebarea Centenară 9: Credeți că împărțirea Banatului din 1920 a fost o victorie diplomatică a României sau un eșec? De ce?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

2 Comments

  1. Vlar D

    Datorita faptului ca Belgradul era atat de aproape de granit si modului in care sarbii au luptat in Razboi chiat si dupa ce tara le-a fost complet ocupata,eu zic ca a fost mai degraba o victorie!

  2. Vlad

    Impresia mea e ca a fost o victorie, fiindca

    1. alternativa era pierderea intregului Banat
    2. Romania in acea perioada era totusi o mica putere slaba, inapoiata la mai multe capitole, iar reusita ei in adunarea atator teritorii populate de romani trebuie sa fi starnit mult dispret pentru o asemenea „cutezanta aroganta”, ceea ce adauga inca un grad de dificultate pentru diplomatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *