Concurs de istorie (8) – 30.10.2018

După ce am discutat despre lideri politici și militari, haideți să ne gândim puțin și la partea artistică a străbunicilor noștri din generația care a construit România întregită.

Întrebarea Centenară 8: Ce lucrare literară românească (proză, poezie, memorii) a surprins cel mai bine vâltoarea Primului Război Mondial?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

notă: ilustrația este din memoriile celebrului mareșal Erwin Rommel, Vulpea Deșertului din WW2, și se referă la luptele din Vrancea unde a luptat împotriva românilor în 1917.

5 raspunsuri
 1. CORINA BURLAN
  CORINA BURLAN says:

  PADUREA SPANZURATILOR – LIVIU REBREANU
  Roman psihologic ce zugraveste atat de real si emotionant un moment tragic din familia scriitorului dar si atator alti romani din Ardeal care s au vazut pusi in situatia de a lupta cu fratii lor din Regat!

  Răspunde
 2. Adrian Mocanu
  Adrian Mocanu says:

  Opera lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” surprinde cel mai bine, în opinia mea, vâltoarea Marelui Război. Inspirat chiar de jurnalul de front al autorului, romanul surprinde esența războiului, unde soldații nu mor eroic, ci suferă de dureri de stomac sau de frig și trăiesc în haos și mizerie, ordinele ofițerilor sunt contradictorii, iar artileria română trage asupra propriilor soldați din lipsă de informații. În literatura noastră, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” oferă o perspectivă unică asupra războiului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *