Concurs de istorie (7) – 29.10.2018

În 16 octombrie 1918, împăratul Carol I de Habsburg, suveran al Austro-Ungariei (1916 – 1918), a emis Manifestul  ”Către popoarele mele credincioase”, în care propunea reorganizarea Austro-Ungariei într-o federaţie de şase state ”independente” – propunere ferm respinsă de români (și nu numai ei).

mai multe despre manifest și răspuns – aici (link)

Întrebarea Centenară 7: Credeți că a fost bun refuzul ferm al propunerii împăratului de la Viena? Ar fi fost o greșeală pentru români acceptarea lui sau a fost o greșeală respingerea?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

4 raspunsuri
 1. Vlad
  Vlad says:

  Cred că nu, și putem să ne uităm ca la o analogie la căderea recentă a Uniunii Sovietice: în ’91, mai nimeni nu se mai aștepta ca acest gigant anacronic incapabil să de adapteze la timpurile noi să mai poată găsi vreo soluție la problemele ce l-au doborât; sentimentul public era „de-ar cădea mai repede, iar dacă nu vrea să cadă repede – să-l ajutăm”.

  Mă gândesc că sentimentul public referitor la Imperiul Austro-Ungar în octombrie 1918 era unul foarte similar, și nimeni nu-și închipuia că conlucrarea cu această entitate îi va da cine știe ce legitimitate pentru orice proiect de viitor apropiat.

  Răspunde
 2. Andrei Murh
  Andrei Murh says:

  Nu a fost o greseala. Imperiul era in colaps, nu avea cum sa mai reziste. A fost o incercare disperata a imparatului de a mai salva ceva iar refuzul romanilor a intarit si mai mult legitimitatea unirii Transilvaniei cu Romania.

  Răspunde
 3. CORINA BURLAN
  CORINA BURLAN says:

  a fost o incercare de salvare a imperiului. Idealul romanilor din Ardeal era Unirea cu tara-mama Romania!Era normal sa nu fie de acord!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *