Concurs de istorie (6) – 26.10.2018

Între 23 – 29 octombrie 1916, s-a desfășurat Prima bătălie de pe Valea Jiului, care a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați prin trecătorile Surduc și Vâlcan, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane. În aceste lupte a murit generalul Ioan Dragalina, despre care au existat și opinii că ”s-a fabricat un erou după un deces stupid”, de exemplu aici – link.

Întrebarea Centenară 6: Credeți că generalul Ioan Dragalina a fost sau nu un veritabil erou al Patriei?

Mai multe despre generalul Ioan Dragalina puteți citi aici – link

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

7 raspunsuri
 1. Ivona
  Ivona says:

  Doar pentru că orice război are nevoie de povești cu eroi, pentru a ridica moralul soldaților, nu înseamnă că Generalul Dragalina nu ar fi avut merite sau că acestea ar fi fost umflate doar de dragul propagandei. Generalul Dragalina a fost un adevarat român care și-a dorit mult să contribuie la eliberarea Caransebeşului, orașul său natal. În plus a beneficiat de o educație militară aleasă iar faptul că a dezertat din armata imperială pentru a-și pune viața și cunoștințele în folosul armatei române spune multe despre dragostea pentru ideea unei Românii întregite. Sunt convinsă că dacă nu ar fi murit în urma acelui accident, și-ar fi adus contribuția la mai multe victorii. Există un pasaj foarte emoționant în memoriile Reginei Maria, referitor la moartea generalui, care a survenit la câtev azile după moartea Princelui Mircea, mezinul cuplului regal.
  „Generalul Dragalina a murit în spitalul nostru și a foat înmormântat cât am fost plecata. S-au dus la înmormântare Nando și Carol.
  Am stat o vreme cu fiul lui Dragalina, ne-am plâns fiecare durerea lui, am plâns simplu, fără rușine, eu și omul acela masiv, am plâns și am tot plâns, fiindca aveam în inimi o tristețe de neîndurat.”

  Răspunde
 2. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Generalul Dragalina era un “ungurean”, si-a facut studiile militare in Imperiul Austro-Ungar, faptul ca a ales sa plece din armata dualista si sa vina in Regat pentru a-si pune in aplicare cunostiintele in folosul Armatei Romane cred ca spune ceva despre dragostea sa fata de patrie. A dovedit pricepere de-a lungul luptelor de pe Valea Jiului si sa spui despre moartea cuiva impuscat pe front de catre inamic intr-un asemenea moment crucial ca e o moarte “stupida” mi se pare exagerat. Poate ca in acele momente dificile pentru Romania oamenii aveau nevoie si de “eroi” fabricati de presa pentru a-si mentine increderea, dar nu cred ca Generalul Dragalina e o astfel de inventie. Faptele sale in slujba Armatei Romane merita sa fie cinstite

  Răspunde
  • Cronicar
   Cronicar says:

   Corect. A minimalizat gravitatea rănii, și acest lucru i-a fost fatal. Să amintim că generalul Radu R.Rosetti a fost rănit de 7 ori pe front, însă a acordat atenția cuvenită fiecărei răni și scăpat. Însă nu a scăpat de o rană fatală: bolșevicii români care l-au ucis în pușcăriile comuniste.

   Răspunde
 3. CORINA BURLAN
  CORINA BURLAN says:

  Pana acum am știut ca a fost un erou care si a jertfit viata pentru apararea patriei!
  Acum am aflat ca a murit in spital in urma infectarii ranei care nu a fost in timpul luptelor ci cand se deplasa cu masina sa faca o inspectie trupelor! Acesta e adevarul faptelor!
  Nu a murit pe campul de lupta!DECI NU A FOST UN EROU!!!

  Răspunde
 4. Câmpeanu Alexandru Marius
  Câmpeanu Alexandru Marius says:

  Numai prin faptul ca a demisionat din armata austro-ungară (sigur era mai bine plătit acolo) și a reluat în tara cariera militară de la gradul de sublocotenent, trecând prin toate etapele, promovând spiritul patriotic, insuflând ostașilor dorința de a luptă fără nepotisme și „pile”, punând mai presus de viata sa și chiar a ostașilor de sub comanda sa(ceea ce îl face și un mare conducător de oști), libertatea de țară, a fost un erou în cel mai pur sens al cuvântului.
  Cat despre trecerea sa în neființă, nu are nicio relevanță în cinstirea sa că un erou. Când pleci la război, nu trebuie sa te duci cu gândul să îți dai viața pentru țară, ci trebuie sa faci astfel încât să îl faci pe dușman să își dea el viața pentru patria sa.

  Răspunde
 5. Munteanu Ionel
  Munteanu Ionel says:

  Din momentul în care Generalul Dragalina a luptat de partea românilor și a murit pentru o Românie Mare, consider că a fost erou. Indiferent de locul morții, pe câmpul de luptă sau în spital, toți românii ar trebui să fie considerați eroi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *