Concurs de istorie (5) – 24.10.2018

Întrebarea Centenară 5: Cine credeți că a fost cel mai bun prieten străin (ca persoană) al românilor în contextul Primului Război Mondial?

Răspunsul nu este neapărat cel din fotografie – care are doar rol exemplificativ.

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

10 raspunsuri
 1. Ivona
  Ivona says:

  Categoric șeful Misiunii Militare Franceze în România, Generalul Henri Mathias Berthelot. Și, Contele de Saint-Aulaire, ministru plenipotenţiar al Franței la Bucureşti, sfetnic de încredere al lui Ionel Brătianu, al Majestăților lor, Regele Ferdinand și Regina Maria și prieten fidel al românilor.

  Răspunde
 2. Tătaru Gheorghe
  Tătaru Gheorghe says:

  Ţarul Rusiei care, cât a fost la putere, s-a oferit să ne păzească Tezaurul, a trimis trupe să ajute armata română, a trimis multe ajutoare medicale, vagon spital…

  Răspunde
 3. Corina Burlan
  Corina Burlan says:

  Generalul Berthelot! A primit moșia baronului Nopcea de la Farcadin’ din județul Hunedoara pe care a donato Academiei Romane, azi renovata și devenită Centru de Conferințe!
  A încurajat și echipat armata romana în 1918 rămânând prieten fidel care ne a vizitat pana la moartea sa în 1931! Ne gândim cu recunostinta și dragoste la el

  Răspunde
 4. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Henri Berthelot, seful Misiunii Militare Franceze. Fara ajutorul si sfaturile lui probabil ca victoriile din 1917 de la Marasti, Marasesti si Oituz n-ar fi fost posibile

  Răspunde
 5. Olteanu Laurentiu
  Olteanu Laurentiu says:

  Probabil cel mai bun prieten al românilor a fost generalul Berthelot , deoarece la Congresul de Pace de la Paris ,Banatul era promis în întregime României ,dar și Serbiei și el a pledat in favoarea noastră.

  Răspunde
 6. Doina-Crisanta Ilie
  Doina-Crisanta Ilie says:

  Generalul Henri Berthelot, numit de soldații români care nu puteau să-i pronunțe corect numele, „generalul Burtălău”, asta și pentru că era gras.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *