Concurs de istorie (4) – 23.10.2018

După cum vedem, chiar v-a pasionat întrebarea privind liderii politici care au edificat România (link aici), așa că să nu-i uităm și pe cei care au luptat:

Întrebarea Centenară 4: Care lider militar român credeți că a fost cel mai important pentru victoria în Primul Război Mondial și de ce?

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

11 raspunsuri
 1. Ivona
  Ivona says:

  În opinia mea, generalul Constantin Prezan a fost liderul militar care a și avut o viziune strategică corectă și realistă. S-a împotrivit mutării trupelor din Transilvania pe frontul din sud, manevră care ne-a costat scump, pierzând avantajul câștigat în Transilvania dar și luptele pe frontul din sud. Dacă s-ar fi ținut cont de părerea lui Prezan și mai puțin de orgoliile lui Averescu, poate mai scurtam războiul. Poate. În orice caz, nu am fi avut o armată (care oricum nu era foarte perfomantă dacă e să ne raportăm la germani) împărțită peste tot și astfel și mai slăbită. Iar după generalul Prezan, aș spune că generalul Eremia Grigorescu.

  Răspunde
 2. Ciprian Fânaru
  Ciprian Fânaru says:

  Mareșalul Alexandru Averescu. Pentru calm, curaj, știința de a se apropia de soldați, meticulozitatea cu care a plănuit ofensiva de la Mărăști.

  Răspunde
 3. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Cred ca Alexandru Averescu e cel mai reprezentativ. Poate pare asa si pt ca reusit pe urma sa-si creeze o cariera politica cu ceva succes (cel putin la inceput) pe spatele a ceea ce a infaptuit in timpul razboiului.

  Răspunde
 4. Doina-Crisanta Ilie
  Doina-Crisanta Ilie says:

  Cred că generalul Constantin Prezan, pentru că a organizat exemplar acțiunile Armatei de Nord al cărei comandant era, și a anticipat mișcările inamicului.

  Răspunde
 5. Corina Burlan
  Corina Burlan says:

  Dintre cei 2 generali ai Marelui Război îl prefer pe generalul Constantin Prezan (1861-1943) pentru ca nu S a implicat politic participând la Marele Război și la operațiunile de apărare a Marii Uniri și la al 2 lea Război Balcanic! Retras la Schinetea la conacul sau a fost înmormântat aici! Am fost la comemorarea sa la MNIR de urmasa’ sa Dna Olga Marcri’

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *