Concurs de istorie (2) – 19.10.2018

Să continuăm cu întrebarea zilnică pentru concurs.

Întrebarea 2: Dintre liderii politici care au realizat Marea Unire, care considerați că a fost cel mai important și de ce?

Lăsăm pentru alte întrebări militarii sau monarhii – să vorbim azi despre oamenii de stat, precum Take Ionescu, Brătianu, Vaida Voevod sau Maniu.

Regulile concursului: cu ocazia zilei de 1 decembrie 2018 se va trage la sorți dintre toate răspunsurile, la orice întrebare, iar câștigătorul va primi un album istoric (format de lux) despre Centenar. Mai multe răspunsuri (diferite), mai multe șanse!

14 raspunsuri
 1. Corina Burlan
  Corina Burlan says:

  IULIU MANIU
  A fost Președintele Consiliului Dirigent al Ardealului, a participat la organizarea armatei și a stabilit ordinea la Viena, a fost de o moralitate ireproșabilă , și a închinat viața idealului unionist pentru care a fost închis sfârșind la Sighet. Nu are mormânt!

  Răspunde
 2. Doina-Crisanta Ilie
  Doina-Crisanta Ilie says:

  Ion I. C. Brătianu, pentru felul în care a prezentat doleanțele României la Conferința de Pace din 1919, de la Paris, și pentru rezultatele obținute în urma acestei prezentări.

  Răspunde
 3. Andrei Muth
  Andrei Muth says:

  Ion I. C. Bratianu
  Mai sunt si altii care au merite, dar daca trebuie sa aleg unul singur am sa-l aleg pe Bratianu. Este omul care s-a ocupat de intrarea noastra in razboi, a negociat la sange cu Puterile Antantei si s-a asigurat cat de mult a fost posibil ca promisiunile pe care ni le-au facut vor fi respectate. La sfarsitul razboiului, din nou, a fost principalul nostru negociator la tratatele de pace si in mare parte s-au obtinut teritoriile promise.

  Răspunde
 4. Tudor
  Tudor says:

  Iuliu Maniu pentru organizarea ireprosabila a militarilor romani aflati in serviciul armatei imperiale, militari fara de care astazi am fi dfiscutat despre Marea Unire de cateva zile.

  Răspunde
 5. Ivona
  Ivona says:

  Grea întrebare! Aș spune că în primul rând Ionel Brătianu, pentru răbdarea de care a dat dovadă, vânând cel mai bun moment posibil, pentru intrarea României în război de partea Antantei, pe de o parte, dar și pentru modul în care a prezentat și a ținut cu dinții de doleanțele României la Conferințele de Pace. Apoi, Iuliu Maniu, fără a cărui organizare impecabilă a militarilor români din armata imperială, Unirea Transilvaniei cu România ar fi fost mult mai greoaie. Și nu în ultimul rând Ștefan Cicio Pop și Alevxandru Vaida-Voevod care au luptat cu toate armele diplomatice de care dispuneau pentru o soară dreaptă a românilor în parlamentul de la Budapesta.

  Răspunde
 6. Adrian Mocanu
  Adrian Mocanu says:

  Consider că, dintre liderii politici care au realizat Marea Unire, cel mai important este Take Ionescu, întrucât prin abilitățile sale diplomatice a militat cu succes în Occident pentru susținerea drepturilor naționale și în favoarea cauzei românilor.

  Răspunde
 7. Munteanu Ionel
  Munteanu Ionel says:

  Ion I. C. Brătianu a fost cel mai important lider român deoarece acesta a luptat pentru interesele și unitatea statului român la Conferința de Pace de la Paris 1918-1919. Fără această recunoaștere internațională, România Mare nu ar fi existat, iar realizările pe plan național puțin ar fi contat.

  Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] cum vedem, chiar v-a pasionat întrebarea privind liderii politici care au edificat România (link aici), așa că să nu-i uităm și pe cei care au […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *