Meniu Închide

16 octombrie 1916 – y viennent les Français!

Pentru România încleştată în grelele încercări ale Primului Război Mondial, inimile au bătut cu emoţie, îngrijorare şi entuziasm nu doar la Bucureşti sau Iaşi, dar şi la Paris. De ce?

Pentru că în acel conflict România a intrat în luptă la momentul de grea încercare pentru Franţa din bătăliile anului 1916, când fraţii noştri de gintă latină erau greu presaţi de germani la Verdun, în timp ce englezii eşuau cu pierderi grele în ofensiva pe Somme. Iar apoi, când micuţul Regat dintre Dunăre şi Carpaţi s-a încovoiat sub dublul ciocan al forţelor germane revărsându-se dinspre Ungaria şi Bulgaria, francezii nu au rămas datori. Ne-au fost alături chiar la noi acasă, şi destui dintre ei şi-au sacrificat vieţile pentru a ne ajuta în propriile noastre mari bătălii.

Şi totul a început pe 16 octombrie 1916, când a sosit în România Misiunea Militară Franceză, condusă de unul dintre cei mai mari prieteni ai României, generalul Henri Mathias Berthelot, în imaginea principală alături de mareşalul Averescu (despre „Moş Burtălău” vom mai vorbi pe larg, vă promitem). Francezii ne-au ajutat să reorganizăm trupele epuizate de înfrângeri, să le refacem moralul, ei le-au înarmat cu tot ce au putut aduce, de la puşti la tunuri şi avioane (dar şi doctori şi medicamente), ei s-au aflat alături de noi direct în tranşee (personalul Misiunii a fost detașat pe lângă comandamentele române, până la nivel de comandament de divizie) – iar când forţele Puterilor Centrale au relansat ofensive în 2017, au fost şocaţi de noua armată românească şi de puterea sa de luptă. Dârzenia şi rezilienţa ostaşilor români, întărite de curajul şi priceperea ofiţerilor francezi, s-au dovedit a fi o frăţie latină şi alianţă marţială de neînfrânt.

Pentru aceasta, azi, 16 octombrie, le mulţumim aliaţilor noştri francezi! La mulţi ani, Românie Centenară! La mulţi ani, Franţa aliată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *