Hora Unirii de acum 100 de ani

Hora Unirii, jocul popular ce aduce laolaltă românii care se prind să-și dea ”mână cu mână” a fost jucată prima dată la 24 ianuarie 1859, când românii din ambele Principate s-au înfrățit oficial. Momentul, sărbătorit cu mare bucurie, a prefigurat Marea Unire de la 1 decembrie 1918, când Ardealul s-a alăturat principatelor de dincolo de Carpați, ce alipiseră deja Dobrogea după Războiul de Independență din 1878.

Fotografiile anului 1918 atestă o mulțime de hore jucate de români. Dansul tradițional transformat de Vasile Alecsandri în simbol al unității românilor a fost unul din elementele principale ale manifestărilor publice în perioada realizării României Mari.

Ce ar fi dacă la 100 de ani distanță horele ar deveni din nou o formă de manifestare publică? Realizați o fotografie sau o filmare în care împreună cu prieteni sau necunoscuți, români de pretutindeni v-ați prins într-o horă a unirii, spontan sau cu ocazia oricărui eveniment.

Trimiteți fotografia/ clipul la contact @ saecularia.ro sau pe pagina noastră de Facebook. Săptămânal, postarea care va înregistra cele mai multe comentarii de apreciere va câștiga un premiu: cartea ”România. Documentele Marii Uniri 1918”.

Pentru situațiile în care nu aveți un fundal muzical corespunzător vă reamintim câteva strofe din tradiționalul cântec:

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară dușmănia-n țară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori și omenie!

Măi muntene, măi vecine,
Vină să te prinzi cu mine
Și la viață cu unire,
Și la moarte cu-nfrățire!

Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi și la durere.
Unde-s doi, puterea crește
Și dușmanul nu sporește!

Mai jos puteți vedea mai multe imagini cu hore jucate de români în anii 1917-1919.

Horă a unirii de la Iași în 1917. Foto: Saecularia.ro, sursa Arhivele Naționale, Colecția Documente Fotografice. Cum pot fi preluate aceste imagini?

Hora unirii de la Câmpeni, 1919. Foto: Saecularia.ro, sursa Arhivele Naționale, Colecția Documente Fotografice. Cum pot fi preluate aceste imagini?

Horă jucată la Cluj în 1919. Foto: Saecularia.ro, sursa Arhivele Naționale, Colecția Documente Fotografice. Cum pot fi preluate aceste imagini?

Horă jucată la Iași în 1917. Foto: Saecularia.ro, sursa Arhivele Naționale, Colecția Documente Fotografice. Cum pot fi preluate aceste imagini?

Horă jucată de voluntarii ardeleni în 1917. Foto: Saecularia.ro, sursa Arhivele Naționale, Colecția Documente Fotografice. Cum pot fi preluate aceste imagini?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *