Meniu Închide

”Treceți batalioane române Carpații” sub urmărirea spionajului german în 1917

La 17 septembrie 1917 o notă secretă a comandaturii germane din Constanța cerea confiscarea caietelor elevilor de la școala din strada Gr. G. Cantacuzino. Caietele conțineau o poezie considerată propagandă împotriva Austro-Ungariei – sub titlul ”Ardealul” aceste versuri reprezintă poate cea mai veche variantă a marșului cunoscut azi ca ”Treceți batalioane române Carpații”.

Profesorul care le dictase elevilor această poezie urma să fie concediat din învățământ și arestat, recomandarea fiind ca trupele de ocupație să intensifice supravegherea școlilor românești pentru ca să nu mai fie răspândite astfel de materiale propagandistice.

Dosarul PH 30/ III 24 din fondul Kaiserliche Militärverwaltungen und Militärmissionen, 1915-1918 deținut de Arhivele Federale ale Germaniei conține o transcriere în română a versurilor (cel mai probabil făcută de un german vorbitor de română) și o traducere în germană.

Ardealul

Treceți batalioane române Carpații,

La arme cu frunze și flori!

Ne așteaptă izbânda, ne așteaptă și frații

Cu inima la trecători!

*

Ardealul, Ardealul, Ardealul ne așteaptă

Tot sufletul e plin de voi.

Deșteaptă copile pe tatăl, deșteaptă

Să mergem acum la război!

*

Peste orice piedici români, înainte!

Din trupuri vom face pod,

La arme! ne strigă resturile sfinte

Ale celui mai mare voivod.

*

Înainte! ca apa, pământul și cerul

Că Dumnezeu e cu noi

Români înainte! Cu mâna ca fierul

Ca să tragem hotare noi!

 

Aceeași notă germană afirmă că aceste versuri erau cântate de elevii din Constanța, din păcate nu știm pe ce melodie. Cred că aceasta este cea mai veche variantă atestată documentar a cântecului ”Treceți batalioane române Carpații”. Celelalte atestări sunt una de la 1 decembrie 1918 de la Finteușul Mare, cealaltă din 1919 la Legiunea română din Siberia (conform Wikipedia).

Imaginile dosarului din arhivele germane:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *