Meniu Închide

Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei

Facultatea de Istorie a Universității din București a lansat primele două volume ale unei serii care pune laolaltă articolele unioniste apărute în presa anilor Primului Război Mondial.

O echipă formată din doi profesori și zece studenți ai Facultății de Istorie au început în urmă cu un an să colecteze din biblioteci și arhive principalele articole care au format opinia publică românească. Este vorba de Marius Diaconescu (coordonator), Andrei Florin Sora (coordonator), Oana Avram, Matei Breazu, Paul Chirică, Ruxandra Dima, Elena Lungoci, Andrei Oprea, Mădălina Oprea, Dragoș Surcioaia, Diana Tița și Marian Vișan.

Lansarea volumelor a avut loc pe 27 iunie 2018 în Amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie în prezența președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop, decanului Facultății de Istorie Florentina Nițu și a istoricului Ion Negrei din Chișinău.

Articolele de presă sunt în general considerate de istorici drept o sursă lipsită de încredere, însă în cazul de față este vorba de o reflectare a opiniei publice a anilor 1916-1918 care a favorizat unirea provinciilor istorice românești într-un singur stat. Primul volum al seriei reunește articole care au promovat idealul unionist în perioada 21 martie – 15 decembrie 1917. Cel de-al doilea volum acoperă perioada referitoare la unirea Basarabiei cu România, din 16 decembrie 1917 până în 8 aprilie 1918. Autorii intenționează ca seria să cuprindă 10 volume care să acopere perioada Primului Război Mondial, dar și cea a încheierii tratatelor de pace.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *