Meniu Închide

Primul Război Mondial între realitate și ficțiune

Este cunoscută în mare povestea tragică a lui Emil Rebreanu, fratele mai mic al scriitorului Liviu Rebreanu care a încercat să dezerteze din armata austro-ungară și să treacă în România, doar ca să fie prins și spânzurat.

Gabriela Gîrmacea a reușit în volumul ”Primul Război Mondial între realitate și ficțiune” să pună la un loc un adevărat dosar al cazului Emil Rebreanu: fotografii, scrisori de pe front, relatări ale martorilor oculari. Piesele de arhivă sunt reproduse cu fidelitate, ceea ce creează o experiență directă cu dovezile unei tragedii vechi de 100 de ani, cu zbaterea unui român din Transilvania silit să lupte împotriva fraților săi.

Cartea de care vă vorbesc este o realizare cu totul și cu totul specială: pornind de la reflectarea în literatura română a Primului Război Mondial, Gabriela Gîrmacea s-a întors către arhive și a selectat mărturiile contemporane care au stat la baza operelor de ficțiune cunoscute. Comentariile autoarei distilează materia primă din arhive și fac legătura cu scrierile literare: procesul transformării experiențelor de viață în literatură devine palpabil.

Și nu este vorba doar de cazul Emil Rebreanu – volumul ”Primul Război Mondial între realitate și ficțiune” parcurge toate etapele războiului și ilustrează cu nenumărate exemple culese din arhive dimensiunile catastrofice ale primei conflagrații care a cuprins întreaga planetă. Cartea în sine este o experiență senzorială ieșită din comun: reproducerile de documente (de la ziare și ordine militare scrise, la scrisori, jurnale de front și carnete de notițe) sunt realizate atât de bine încât cufundă cititorul în lumea de acum 100 de ani, în experiențele directe ale celor care au contribuit la realizarea României Mari.

Gabriela Gîrmacea ”Primul Război Mondial între realitate și ficțiune”, Didactica Publishing House, 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *