Categories
Istorie 1918

Doctrina Maniu

Unirea Transilvaniei cu România a dus al o problemă politică de amploare: găsirea unei modalități de conviețuire pașnică. În condițiile în care revizuirea Tratatului de la Trianon a devenit o prioritate pentru guvernele interbelice de la Budapesta, România s-a văzut permanent confruntată cu acuzații privind încălcarea drepturilor minorităților naționale în fața Ligii Națiunilor. Guvernele de la București au acționat în perioada interbelică conform ”doctrinei Maniu”, exprimată de politicianul român pe 1 decembrie 1918, acordând populației maghiare drepturile și libertățile prevăzute în tratatele de pace.

 

Nu vom lua putința vieții de la alții

În cadrul Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu și-a concentrat cuvântarea asupra problemei minorităților naționale: ”Nu voim ca din asupriți să devenim asupritori. Voim să asigurăm libertatea pentru toți și dezvoltarea pentru toate popoarele conlocuitoare. Noi care am vărsat lacrimi văzând limba noastră scoasă din școli, biserici, justiție, nu o vom lua altora. Nu vom lua putința vieții de la alții. Nu voim să trăim din sudoarea altora pentru că noi putem trăI din vrednicia și din puterea noastră, din munca noastră. Numai într-un regim democratic putem întări țara noastră românească, mai ales când trebuie să ținem seama de cerințele vieții moderne de stat”. Iuliu Maniu cunoștea ce înseamnă să fii om politic al unei minorități – de foarte multe ori în perioadele în care a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta discursurile lui erau întrerupte de huiduieli și fluierături, în numeroase rânduri fiind amenințat.

 

Controverse în Parlament

Disputele de azi dintre parlamentarii maghiari și cei omâni de la București nu ar fi surprins pe niciun politician din perioada interbelică. În 1934 Nicolae Titulescu îi dădea o replică lui Bethlen Gyorgy: ”Veniți aici și ne spuneți d-le Bethlen că nu cereți privilegii! Totuși, dacă cineva v-a urmărit îndeaproape, cum mia- fost mie dat să vă urmăresc de 17 ani, de când s-a făcut unitatea națională, a văzut că nu ați voit să fiți decât niște privilegiați internaționali. Orice nedreptate făcută unui român se aduce în fața instanțelor românești. Dvs., care spuneți că nu pretindeți privilegii vă duceți pentru ceamai mică nedreptate la acea instituție de rezonanță, la acel extraordinar amplificator care este Societatea Națiunilor și faceți dintr-un lucru de nimic o acuzație de ordin general, împotriva unui neam”. În cadrul aceleiași ședințe deputatul maghiar Willer Iosif afirma că ”Soarta minorităților devine din ce în ce mai deplorabilă, că suntem tratați ca niște ostatici într-un război care nu s-a terminat de mult, ori care nici n-a izbucnit”. Declarațiile lui Willer erau făcute într-un an în care școlile cu predare în limba maghiară din România aveau înregistrați 117.796 de elevi. În anul 1935 maghiarii din Transilvania aveau 17 licee, 20 de gimnazii, 3 școli superioare de comerț, 8 școli normale, 48 școli secundare confesionale. În același an în Transilvania funcționau 147 de tipografii și 255 de librării maghiare, iar în cei 20 de ani ai perioadei interbelice au fost editate 9.000 de titluri de carte în limba maghiară. Presa acestei minorități ocupa locul al doilea după presa în limba română cu 150 de ziare și 112 reviste. În anul 1935 presa tipărită din România avea un tiraj total de 3,5 milioane de exemplare – dintre care aproape un milion era în limba maghiară.

Nicolae Iorga spunea în 1928 referitor la revizionismul de la Budapesta: ”Ungariei îi trebuie pentru situația interioară și pentru străinătate un mijloc continuu de agitație. Cavalerilor medievali le trebuie un cal de lemn. De ce să ne silim noi a crede că e un bidiviu în carne și oase? De ce să ajutăm unei reclame care e în contra noastră? Chiar știind că nu se va ajunge la nici un rezultat, Ungaria va flutura în vânt această zdreanță până ce, ruptă în bucăți, va găsi o alta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *