Churchill: înarmați România împotriva Ungariei bolșevice!

Viitorul premier britanic, Winston Churchill, cerea în martie 1919 ca România să fie sprijinită cât mai rapid pentru a putea face față amenințării bolșevice din Ungaria. Într-o ședință a Cabinetului de Război, desfășurată în Downing Street Nr. 10, pe 24 martie 1919, Churchill, pe atunci ministru de război, se opunea rezervelor ministrului de finanțe pentru sprijinirea României. Churchill argumenta că pericolul bolșevic este iminent și trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.

Echipament pentru România

Cabinetul de Război de la Londra a luat în discuție o notă a Statului Major, ce conținea rezumatul raportului întocmit de Generalul Greenly, șeful misiuni militare din România, referitor la actuala situație militară și economică, raport ce insista asupra faptului că ”pentru a oferi României posibilitatea de a-și apăra granițele și de a se proteja împotriva bolșevismului intern, trebuie să o sprijinim prin crearea unei mici forțe active foarte bine pregătite, ce ar susține trpele, mai mult sau mai puțin mobile, desfășurate de-a lungul frontierei, precum și sprijinirea cu echipamente și alimente a trupelor existente, astfel încât acestea să devină competitive și eficiente; pentru eficientizarea recomandărilor de mai sus, s-a mai propus (i) Guvernul Maiestății Sale ar trebui să acorde Guvernului român un credit de până la jumătate de milion de lire sterline, pentru achiziționarea materialelor necesare construirii de căi ferate; (ii) acest credit ar trebui utilizat și pentru achiziționarea unor echipamente militare de bază, a proviziilor necesare și a unor animale; (iii) punerea la dispoziția misiuniii militare britanice a unor vase cu care să poată fi transportate aceste materiale și provizii către România; și (b) o notă a secretarului de stat pentru Afaceri Externe ce conține o copie a întregului raport al Generalului Greenly, precum și recomandarea Lordului Curzon, care consideră că Guvernul Maiestății Sale ar trebui să-i ofere României cât mai curând o dovadă a faptului că imensele sacrificii pe care le-a făcut pentru cauza Aliaților nu au fost uitate, să intensifice eforturile privind echiparea armatei române și să susțină construcția de căi ferate; mai mult, acestea solicita Cabinetului de Război să aprobe recomandările cuprinse în raportul Generalului Greenly. (…)”.

 

Reticențe

(Ministrul de finanțe) a spus că dincolo de chestiunile politice, el consideră că ar fi imposibilă livrarea de echipament militar către România în cantități suficiente fără o reducere a asistenței acordate populației civiele. Acesta nu a înțeles de ce i se cere Guvernului Maiestății Sale să acorde materialele și banii prevăzuți în raport, având în vedere faptul că Guvernul României dispune de importante resurse în propria țară. În orice caz, acesta consideră că în eventualitatea în care se va hotărî ca România să fie sprijinită, Aliații ar trebui să contribuie și ei la acest ajutor în mod egal. (…) Secretarul de stat pentru Afaceri Externe a declarat că este convins de faptul că, Cabinetul va aproba recomandările cuprinse în raportul Generalului Greenly. La ora actuală, pericolul din România este mai mare decât în orice altă zonă. Situația internă din această țară este instabilă și România a rămas singurul nostru avanpost în Europa de Est.

 

O decizie rapidă

Secretarul de stat pentru Război (W. Churchill) a subscris ideii că nu mai e timp de pierdut și a insistat asupra faptului că, Cabinetul trebuie să ia o decizie cât mai curând. Dacă nu se iau o serie de pași rapizi pentru a sprijini România, alaiatul nostru va deveni o victimă a bolșevismului și va fi pierdut. {i el a susținut nota Statului Major. În cazul în care Cabinetul de Război este de părere că noi nu avem nici o responsabilitate în această chestiune, foarte bine: nu el trebuie să ne dictize politica, dar el nu poate împărtăți această viziune. În opinia sa, situația este de extremă importanță. Pe litoralul Mării Negre, francezii au fost nevoiți să se retragă de la Kherson și Nicolaev; în curând Odessa va deveni prima linie; armatele bolșevice se află aproape de frontiera română; Ungaria, pe care o consideram înfrântă, potrivit ultimelor rapoarte, se pare ca a adoptrat încă odată o atitudine ostilă față de Aliați, într-o formă bolșevică; iar dacă România nu va fi ajutată și încurajată, e foarte probabil ca ea să fie asaltată de Ungaria și Ucraina, atât cu armată cât și cu o propagandă puternică. Acesta a căzut de acord cu ministrul de finanțe, că problema României nu poate fi tratată diferit față de alte chestiuni complexe cu care ne confruntăm noi și Aliații. Trebuie găsită o soluție acum, având în vedere că delegații Aliaților și cei ai Statelor Unite s-au adunat la Paris. Totuși, aceștia au stat acolo câteva săptămâni. Între timp, amenințarea bolșevică a devenit din ce în ce mai acută. Dl. Churchill a continuat, spunând că nu exită dificultăți în furnizarea acestei cantități relativ mici de echipament pe care experții militari ne-au sfătuit să o oferim României. O cantitate considerabilă de echipamente militar au fost expediate către Generalul Denikin, dar având faptul că misiunea Generalului Denikin nu mai este atât de importantă, el a sugerat ca o parte din aceste echipamente să fie puse la dispoziția Guvernului român. În concluzie, acesta a insistat ca această cantitate mică de echipamente să fie expediată către Români, iar dacă se va acționa rapid, acest lucru ar putea încuraja România să continue, pentru că dacă o neglijăm, ea va cădea și va vom pierde o întreagă națiune. Deși nu sunt decisive, aceste mici ajutoare ar putea fi trimise imediat, fără un efort finaciar prea mare. El consideră că este de datoria lui să prezinte aceste lucruri Cabinetului într-o perspectivă cât mai favorabilă, iar în cazul în care se va decide să nu se acționeze, dorește ca în minuta ședinței să fie notat faptul că el nu este de acord cu această decizie”.

document-churchill.pdf

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *